چرا نان خشک های! فود

کمتر کسی است که طعم انواع نان‌های خشک را دوست نداشته باشد، حالت ترد و شکننده این نان‌ها موقع صرف غذا، لذت مضاعفی به آدمی می‌دهد و از این رو، تقریباً در هر وعده غذایی و حتی در میان ‌وعده‌ها مورد استقبال قرار می‌گیرد. انواع ساده و مغزدار نان خشک را تقریباً می‌توان در همه مغازه‌های نان فانتزی و یا سوپرمارکت‌های سطح شهر پیدا کرد. 

با ما همراه باشید.

به چه نانی، نان خشک گفته می‌شود؟

نان مسطح خشک به نانی گفته می‌شود که از آرد، آب، نمک، خمیرمایه (مخمر) ساکاروماسید سردیسیه، روغن و شکر تهیه می‌شود. این نان در فر تونلی شکل تحت‌تاثیر حرارت غیرمستقیم و با حداقل سوخت تولید می‌شود، یعنی شعله با خمیر در حال پخت تماس ندارد. از مزایای اینگونه پخت نان، حذف مضرات ناشی از نشست مواد حاصل از احتراق ناقص سوخت‌های فسیلی در نان تولیدی است. همچنین پخت نان در مدت طولانی باعث می‌شود فعل و انفعالات لازم به طور کامل در خمیر انجام شده و بافت نان مناسب گردد.

نان خشک صنعتی در دمای زیاد تولید شده و طی فرایند پخت درون فر، آب زیادی از سطح آن تبخیر شده و به این ترتیب، نان خشک تولید می‌شود.

طریقه مصرف نان خشک

طریقه مصرف نان خشک بسیار ساده است؛ با زدن کمی آب به نان و قرار دادن آن در سفره پارچه‌ای، ظرف مدت ده دقیقه نان نرم و آماده مصرف می‌شود. البته ذائقه‌ها متفاوت است و بعضی افراد این نان را به همان صورت خشک مصرف می‌کنند.

مزایای نان‌های خشک صنعتی

پس از خروج نان خشک از فر، زمانی برای خنک کردن تدریجی آن توسط فن‌هایی در نظر گرفته می‌شود که روی نوار متحرک قرار دارند. به این ترتیب نان بیات نمی‌شود و قدرت ماندگاری بیشتری به دست می‌آورد.

روی خمیر نان‌های خشک، تخمیر اولیه و ثانویه صورت می‌گیرد که باعث می‌شود همه گازهای مفید، ویتامین‌ها و مواد اصلی گندم تا پخت نهایی نان، در آن محفوظ نگه داشته شود.

نان خشک صنعتی به علت پخت غیرمستقیم و عمل‌آوری صحیح، با دستگاه گوارش انسان همخوانی دارد.

مهم‌ترین مزیت نان‌های خشک قابلیت ماندگاری بالای آن تا ۴۵ روز است، بدون اینکه تغییری در طعم، بو و خواص ظاهری نان صورت گیرد و این خود مهم‌ترین عامل برای کاهش ضایعات نان است.

از آنجایی که نان‌های خشک درصد رطوبت بسیار پایینی دارند، دچار آلودگی میکروبی نمی‌شوند. مهم‌ترین عامل فساد نان‌ها، کپک‌ها هستند. در کشور ما تخمین زده می‌شود که ضایعات تولید نان از هنگام برداشت غلات تا تولید و پخش ۳۰% باشد که نصف این ضایعات مربوط به آلودگی کپک‌هاست. نان کپک‌زده باعث بیمار شدن دام و طیور و آلوده شدن شیر و گوشت و نهایتاً بیمار شدن انسان‌ها می‌شود.

نکته دیگر اینکه حتی با یک درصد جلوگیری از ضایعات آرد و نان، بالغ بر ده میلیارد تومان صرفه‌جویی صورت می‌گیرد.

انواع نان خشک

نان خشک را می‌توان با هر نوع آردی (آرد کامل، آرد معمولی و آردهایی با درصدهای مختلف سبوس) تهیه کرد. اگر نان از آرد کامل تهیه شده باشد، یعنی آردی که سبوسش را نگرفته باشند، از نظر تغذیه‌ای فیبر، املاح و ویتامین‌های بیشتری دارد. اما اگر از آرد معمولی تهیه شده باشد با نان تازه خیلی فرق ندارد.

نان‌های حجیم را هم می‌توان به صورت خشک تهیه کرد، مانند نان‌های سوخاری که نان حجیمی است که برش داده شده و داخل فر خشک شده است.

نان خشک شوید

در تهیه نان خشک می‌توان از سبزیجات استفاده کرد و از خواص درمانی آن‌ها بهره برد. یکی از این سبزیجات، شوید است.

شوید دارای ویتامین C و نیز تقویت‌کننده معده است، سنگ کلیه و مثانه را خرد می‌کند و مسکن دل‌درد است. شوید مانع فساد غذا در معده شده و عامل کاهش‌دهنده چربی خون است، از این‌رو مصرف آن به بیماران مبتلا به چربی خون توصیه می‌شود.  

نان خشک زیره

در ساختار این نوع نان‌های خشک از زیره استفاده شده است. زیره خاصیت ضدعفونی‌کنندگی دارد، ورم طحال و اسهال را معالجه می‌کند، ضد نفخ و مقوی معده، روده و کبد است. استفاده از این نان عمل هضم غذا را تسهیل می‌کند و برای تقویت معده بسیار مناسب است، بنابراین مصرف آن به بیماران گوارشی توصیه می‌شود.

نان خشک زنجبیل

همانطور که از نامش پیداست، در ترکیب نان خشک زنجبیل، از این گیاه معجزه‌گر استفاده شده است. ترکیبات زنجبیل دارای فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی هستند. زنجبیل ضد التهاب، ضد میکروب، مسکن درد و مناسب برای فعالیت‌های حفاظتی کبد است.

همچنین برخی تحقیقات نشان می‌دهند که زنجبیل در کاهش درد، بهبود آرتروز، آسم و آلرژی نیز موثر است. زنجبیل در درمان اگزما تاثیر داشته و عملکرد روده را بهبود می‌بخشد.

Previous
Next

شاخص قند نان‌های خشک

اندیس گلایسمی یا شاخص قند عبارت است از میزان قند خونی که پس از مصرف یک وعده غذایی بالا می‌رود. اندیس گلایسمی نان‌ها به فرمولاسیون آن‌ها بستگی دارد و اینکه آیا آردی که استفاده شده کامل بوده است یا نه؟ چقدر سبوس دارد؟ از چه مواد دیگری در تهیه نان استفاده شده است؟ و …

هرچقدر قندهای آزاد یا کربوهیدرات‌هایی که زنجیره کربنی کوتاهی دارند (مانند مونوساکاریدها، دی ساکاریدها و …) بیشتر باشد، اندیس گلایسمی نان بالاتر می‌رود.

طرز تهیه نان خشک در منزل

مواد لازم:

  • مایه خمیریک قاشق غذا خوری سرخالی
  • آب گرم یک پیمانه
  • شکر دو قاشق چایخوری
  • نمک یک قاشق چایخوری
  • کره سه قاشق غذاخوری
  • آرد سه پیمانه

طرز تهیه:

برای تهیه نان خشک، ابتدا در یک کاسه گود آب گرم، مایه خمیر فوری، شکر و نمک و کره ذوب شده را با هم مخلوط کنید. آرد را به تدریج اضافه و مخلوط کنید تا خمیر لطیفی به دست آید. خمیر را حدود ده دقیقه با دست ورز دهید تا نرم شود و حالت چسبندگی آن از بین برود.

حدود ده الی پانزده دقیقه به خمیر استراحت بدهید. سپس خمیر را به چهار قسمت تقسیم کرده، هرکدام را به صورت بسیار نازک پهن کنید. سینی فر را کاغذ روغنی بگذارید، روی آن را چرب کنید و خمیر را درون آن پهن کنید. روی خمیر را تخم‌مرغ بمالید و به دلخواه کنجد یا سیاه‌دانه بپاشید.

سپس آن را در فر با دمای ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد، به مدت ده الی پانزده دقیقه بپزید. بعد از پخت، کمی صبر کنید تا نان خنک شود، آن را تکه تکه کرده و درون سبد نان نگهداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.