نان خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟

نان، که جزو قدیمی‌ترین غذاهای بشر و حاصل انقلاب کشاورزی است، جایگاه والایی در فرهنگ ایران دارد. نان، پایه‌ی هرم غذایی است و انواع مختلف آن، بخش مهمی از رژیم غذایی روزانه ما را تشکیل می‌دهد. همچنین، بخش قابل توجهی از پروتئین و انرژی موردنیاز بدن با مصرف نان تأمین می‌شود. به همین خاطر تولید و مصرف نان سالم، نقش بسزایی در سلامت فرد و جامعه ایفا می‌کند. اما نان خوب و سالم چه نانی است و باید دارای چه ویژگی‌هایی باشد؟ برای دریافت پاسخ این سوال، در ادامه این مقاله های!فود با ما همراه باشید.

نان سبوس‌دار

کارشناسان تغذیه توصیه می‌کنند که بهتر است مصرف‌کنندگان را به‌جای مصرف نان‌های سفید که فاقد ویتامین و ارزش غذایی بالا هستند، به مصرف نان‌های سبوس‌دار تشویق نمود. از نظر کارشناسان، نان‌های سبوس‌دار که رنگ تیره‌تری نسبت به سایر نان‌ها دارند ارزش غذایی بالاتری داشته و بهترین نان برای مصرف هستند. همچنین، ویتامین B موجود در سبوس باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن می‌شود و از ابتلا به بیماری‌های آلرژیک، قلبی عروقی، پوستی و سرماخوردگی جلوگیری می‌کند. از دیگر مزایای استفاده از نان‌های تهیه شده از آرد سبوس، بهبود رشد مو و قد کودکان است. مصرف سبوس از یبوست نیز جلوگیری می‌کند.

نان‌هایی که با آرد کامل سبوس‌دار پخت می‌شوند می‌توانند املاح، پروتئین و ویتامین‌های موردنیاز بدن در رژیم غذایی روزانه را تأمین کنند. فیبر موجود در نان‌های سبوس‌دار باعث می‌شود که مواد زائد راحت‌تر از بدن دفع شوند.

عدم استفاده از جوش شیرین

نان‌های تهیه شده از آرد سبوس‌دار و خمیر مایه بدون جوش شیرین که با حرارت یکنواخت و ملایم زیر شعله غیرمستقیم پخت می‌شوند جزو نان‌های سالم محسوب می‌گردند. این نان‌ها، ویژگی‌های یک نان خوب و سالم را دارند. استفاده از جوش شیرین برای عمل آوری نان، به خاطر مشکلات گوارشی و اختلال در جذب املاح (مثل آهن) از سوی وزارت بهداشت ممنوع اعلام شده است. مصرف جوش شیرین از لحاظ اقتصادی به نفع نانوا است و باعث می‌شود او بتواند با استفاده از منابع یکسان، حجم بیشتری نان تولید کند. اما مصرف زیاد جوش شیرین برای سلامتی انسان مضر است. جوش شیرین PH معادل ۱۰ دارد درحالی‌که PH معده انسان ۲٫۲ تا ۲٫۳ است. درنتیجه مصرف زیاد نان دارای جوش شیرین، باعث می‌شود که معده اسید بیشتری ترشح کند و مشکلات سوءهاضمه به وجود آید.

نان سلامتی

میزان نمکی که برای تهیه خمیر نان استفاده می‌شود باید بسیار کم باشد؛ چرا که مصرف نمک زیاد ارزش غذایی نان را از بین می‌برد. به‌علاوه اینکه احتمال ابتلا به بیماری‌ها، من‌جمله فشار خون را، بالا می‌برد.

دیگر ویژگی‌های نان خوب

از نظر کارشناسان تغذیه، نان خوب باید ظاهر مناسب و پخت کامل داشته و برشته شده باشد. نان‌های سوخته یا فطیر نیز مناسب مصرف نیستند. نان‌هایی که با حرارت غیرمستقیم پخت می‌شوند و در معرض شعله مستقیم آتش نیستند نیز جزو نان‌های مناسب بشمار می‌آیند؛ مثل نان‌های حجیم، نیمه حجیم و سنگک. نان برای پخت مناسب به حرارت ملایم و یکنواخت نیاز دارد. به همین خاطر تنورهای صنعتی با زمان پخت کمتر از ۳ ثانیه چندان مناسبی نیستند.

همچنین، نان خوب نباید به‌سرعت بیات شود و مدتی پس از پخت حالت لاستیکی پیدا کند. بلکه باید به‌راحتی قابل جویدن و هضم باشد. از دیگر ویژگی‌های نان خوب برای مصرف روزانه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ظاهر اشتهاآور و کاملاً پخته‌شده، بدون سوختگی
  • طعم مطبوع و بوی خوشایند، بدون جوش شیرین
  • بافت پوک و غیر متراکم، با قابلیت برش پذیری
  • ارزش تغذیه‌ای بالا برای تأمین مواد معدنی، ویتامین و پروتئین موردنیاز بدن
  • ماندگاری بالا

توصیه‌هایی برای نگهداری نان

توصیه می‌شود برای بسته‌بندی نان تازه و داغ، ابتدا کمی صبر کنید تا نان خنک شود. سپس نان را در پارچه یا کیسه نایلونی قرار دهید. قرار دادن نان داغ در کیسه نایلون باعث خمیر شدن نان شده و در نتیجه دور ریز آن بیشتر می‌شود. ضمن اینکه نان داغی که درون پلاستیک قرار می‌گیرد باعث می‌شود که خواص سرطان‌زای پلاستیک به نان منتقل شود. علاوه بر این، هیچ‌گاه نان داغ را در ورقه روزنامه نگذارید.

برای نگهداری طولانی‌مدت نان، آن‌ها را به‌اندازه دلخواه برش بزنید و در کیسه‌های فریزر به دور از سایر بسته‌های غذای موجود، در فریزر نگهدارید. نگهداری از نان در فریزر باعث می‌شود آب نان حفظ شده و تبخیر یا ترکیب نشود.

در نهایت اینکه بهتر است نان را متناسب با میزان مصرف‌تان خریداری کنید تا هم اسراف نشود و هم ضایعات نان کاهش یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید Item Removed. Undo
  • No products in the cart.